mooie verlichting gezellig huis

Alles over mooie verlichting: kies voor sfeervolle verlichting woonkamer voor een gezellige sfeer

Mooie verlichting: met deze tips en ideeën maak je een gezellige woonkamer en huis met de juiste verlichting

Mooie verlichting in je huis is zo belangrijk omdat het sfeer geeft maar waar begin je?

Hoe breng je mooie verlichting in huis aan? Een goede vraag want je huis kan nog zo mooi ingericht zijn maar als de verlichting niet klopt, blijft de uitstraling toch achter in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Eerder heb ik al een blog geschreven hoe je een fijne sfeer in huis kun je creëren, en daar staat het onderdeel verlichting natuurlijk ook bij. In dit artikel staan we stil bij praktische tips waarmee je jouw huis voorziet van mooie verlichting.

Het combineren van verschillende soorten verlichting geeft een mooie warme uitstraling aan je huis. Verlichting geeft sfeer en het gebrek aan mooie verlichting maakt een ruimte vaak kil.
Welke soorten lampen en verlichting zijn er en waar kies je voor in jouw huis?

Waar verlichting woonkamer? Hoe lichtplan maken?

Begin met het maken van een lichtplan. Wanneer je de plattegrond van de woonruimte hebt die je aan wilt pakken, bijvoorbeeld de woonkamer, zorg je ervoor dat je ten minste in iedere hoek een lichtpunt plaatst, bij een lange wand aan de zijkant nog en bij een zithoek ook een plafondlamp. Door op verschillende plekken met verlichting te werken, breng je warmte aan in huis.
Op basis van je lichtplan zul je waarschijnlijk met verschillende soorten lampen gaan werken, dit geeft meteen sfeer in de ruimte omdat de verlichting ook op verschillende hoogtes in de ruimte aanwezig is. Denk aan het plaatsen van een vloerlamp, dit kan zowel op de grond zelf zijn of een vloerlamp op een (hogere) poot. Maar denk ook aan wandverlichting, aan een hanglamp of aan een leuke tafellamp. Een lichtplan gemaakt voor je nieuwbouwhuis? Denk dan ook eens aan spotjes als toevoeging voor de verlichting, dit geeft een chique uitstraling aan de ruimte.

Hoe verlicht je een woonkamer?

Met alleen het bepalen van het type verlichting ben je er nog niet. Ook belangrijk is de uitstraling van de verlichting en de kleur van de lichtbron. Het type verlichting moet qua stijl passen in je interieur, zo is het een aanvulling op de meubels en zorgt de verlichting ook als deze niet aan is voor een mooie uitstraling. In de verlichting moet meestal een lichtbron geplaatst worden, deze zijn er in verschillende kleuren en sterktes, veel voorkomend is de kleur warm wit. Probeer hier zoveel mogelijk eenheid te creëren door voor dezelfde typen lichtbron te gaan anders heb je op de ene plek in je woonkamer warm wit licht en op de andere plek koud wit licht. Dit oogt rommelig.

Meteen aan de slag met deze 8 tips voor een fijn interieur:

Wandlamp

Wandlampen zijn heel belangrijk in je interieur omdat het de kans geeft op diverse plekken een klein lichtpunt te bevestigen. Maar niet iedereen heeft aansluitingen voor verlichting in de muur. Een wandlamp zonder wandlamp aansluiting is dan ideaal. Mijn favoriete wandlamp hang je op iedere willekeurige plek aan de muur op en is verkrijgbaar in zwart, wit of hout. De lamp kun je makkelijk opladen via USB en en de lamp gaat aan op een bewegingsschakelaar.

Hanglamp

Een hanglamp geeft sfeer aan je interieur, kies je voor een mooie vintage hanglamp (mijn favoriete vintage hanglamp) of ga je liever voor een moderne hanglamp of bijvoorbeeld deze prachtige bamboo lamp? Zulke mooie lampen en ze geven allemaal uitstraling aan je huis.

Vloerlamp

Vloerlampen kun je makkelijk overal neerzetten en ze kunnen op verschillende hoogten licht verspreiden. Kies je voor een mooie leeslamp op hoge poot of een prachtige staande lamp zoals de Zuiver tripod lamp in zwart of in juist de tripod wit?

Tafellamp

Een tafellamp kun je op een bijzettafeltje plaatsen en geeft gezellig licht aan de ruimte. Kies voor tafellampen in dezelfde stijl voor een strakke uitstraling.

Kleur lamp

Er zijn verschillende kleuren lampen te verkrijgen:

Extra warm wit licht 1700 – 2700 Kelvin
Warm wit licht 3000 Kelvin
Koel wit licht 4000 Kelvin
Daglicht 6500 Kelvin

Extra warm wit licht of warm wit licht draagt het meeste bij aan een gezellige uitstraling in huis.

LED lampen

Wanneer je voor LED verlichting kiest, dan kies je voor de meest duurzame verlichting die momenteel verkrijgbaar is. De zuinigste LED verlichting gebruikt to 90% minder energie dan een soortgelijke gloeilamp. De aanschafprijs is wel hoger maar de lampen gaan dus veel langer mee en zijn voordeliger in verbruik.

Heb je zin gekregen om met verlichting aan de slag te gaan? Dan kun je het beste eerst een lichtplan maken en daarna aan de slag gaan. Neem naast de plekken waar het licht moet komen ook de kleur licht en de stijl van der verlichting mee.
Daarna nog niet klaar met het afstylen van je huis? Lees ook hoe je makkelijk muurdecoratie wisselt of hoe je je huis kunt veranderen en stylen met accessoires. En de leukste woonfoto’s vind je ook op Pinterest of op Instagram.

Ook interessant: