De 8 meeste gemaakte interieurfouten: los het makkelijk op met deze tips

Interieurfouten: vaak makkelijk op te lossen met deze tips en ideeën los je de interieurfout op voor een gezellig huis

Een interieurfout is zo gemaakt, maar met deze tips los je interieurfouten makkelijk op

Interieurfouten zijn zonde want het geeft je woonkamer, slaapkamer of keuken niet de uitstraling en sfeer die je voor ogen had. Een fijne sfeer in huis kun je beïnvloeden met praktische tips maar ook door te zorgen dat je interieur klopt. Daarom staan we stil bij de meest gemaakte fouten in huis.

Meteen aan de slag met deze 8 tips voor een fijn interieur:

Verkeerde kleur op de muur

Een verkeerde kleur op de muur is heel dominant in een ruimte. Leg een aantal kleuren bij elkaar en maak zo een moodboard alvorens je de muur een kleur geeft. Wanneer je dan gaat verven kun je het beste eerst met een tester een stukje verven om te kijken of de kleur je aanspreekt. Bij twijfel is het misschien beter voor een andere kleur te kiezen. Kom je er niet uit met muurverf? Behang geeft veel sfeer aan je woonkamer. Kies voor een mooie neutrale tint of ga juist voor een uitgesproken design wanneer de overige elementen rustig van kleur en materiaal zijn.

Meubels allemaal tegen een muur aan

Meubels tegen een muur aan zorgt ervoor dat de ruimte minder ruimtelijk oogt. Door de meubels los te halen van de muur en midden in de ruimte te zetten, creeer je een ruimtelijker effect en ziet een ruimte er ingericht uit.

Vloerkleed te klein

Een klein vloerkleed oogt rommelig, bijna alsof het kleed in de weg ligt. Kies liever voor een groter kleed onder diverse meubels, dat oogt niet alleen veel meer aangekleed en minder rommelig maar het verbindt de ruimte en de spullen met elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld een bank, salontafel en fauteuils hebt, leg je het liefste een groot kleed onder alle elementen, dan creëer je een mooie hoek, duidelijk gekaderd als een zithoek.

Het verkeerde licht

Het verkeerde licht is een veelgemaakte fout in huis. Denk aan te weinig licht, geen sfeerlicht of licht dat koud van kleur is. Zorg voor verschillende lichtpunten in de ruimte en kies voor warm wit als kleur van de verlichting. In iedere hoek van een ruimte kun je een eigen vloerlamp of tafellamp plaatsen. Kies voor lampen in dezelfde stijl voor een strakke uitstraling.

Donkere meubels in een kleine ruimte plaatsen

Donkere meubels maken een ruimte klein en zorgen ervoor dat een ruimte kleiner lijkt. Donkere kleuren zijn wel perfect voor accessoires maar dus niet als kleur voor grote meubelstukken. Liever kies je voor grote meubels in een lichtere kleur.

Rommelige kasten geven je interieur een rommelige uitstraling

Plaats zoveel mogelijk spullen achter een deur en etaleer een paar mooie items in het zicht. Veel losse spullen naast elkaar in een kast is heel rommelig. Wanneer je voor een open kast kiest, kun je je boeken netjes op kleur zetten of kies je enkel een paar mooie accessoires zodat je kast een eyecatcher in huis is in plaats van een rommelig punt in de kamer. Wanneer je spullen in een kast wilt plaatsen, kun je beter voor een kast met deuren kiezen, dat oogt veel strakker en netter.

Snoeren en draden in het zicht

Snoeren en draden maken je huis rommelig. Zorg dat je ze zoveel mogelijk wegwerkt achter meubels of onder vloerkleden en en voorkom losse draden, die kun je beter vastmaken en desnoods af (laten) timmeren.

Verouderd meubilair

Verouderd meubilair geeft je huis een oubollige uitstraling. Kies voor mooie tijdloze grote meubelstukken en verander je interieur met accessoires. Sommige meubelstukken zijn erg geschikt om aan te passen. Wanneer je een ouderwetse kast hebt, kun je deze bijvoorbeeld schuren en schilderen. Dat geeft je kast – en je interieur – een hele andere uitstraling.

Zin gekregen om in je huis aan de slag te gaan? Ontdek hoe je makkelijk je muurdecoratie wisselt of hoe je je huis kunt veranderen en stylen met accessoires. Leuke woonfoto’s ter inspiratie vind je ook op Pinterest of op Instagram.

Ook interessant: