Speelkamer ideeen inspiratie

Hoe maak je een coole speelkamer? 10 speelkamer tips en inspiratie

Blije kids, blije ouders: 10 speelkamer tips en inspiratie

Stijlvolle speelkamer voor urenlang speelplezier voor de kids en een opgeruimd huis als de kinderen op bed liggen

Een speelkamer, zo fijn voor al het speelgoed en de spullen van kinderen. Als je kinderen hebt, is er vaak ook behoorlijk wat speelgoed in huis. Maar speelgoed overal maakt niemand blij. Voor een fijne sfeer in huis is het fijn om een aparte speelhoek in de woonkamer te maken of, wanneer je de ruimte hebt, een aparte speelkamer. Een speelkamer is de ideale plek om het speelgoed op te ruimen, het is een fijne plek voor je kinderen om naar hartenlust te spelen en het is ook niet zo erg als er speelgoed blijft liggen waar ze later mee verder spelen. Een speelkamer beneden is fijn met jonge kinderen en voor grotere kinderen is een speelkamer boven ook fijn. Maar hoe creëer je een fijne speelkamer en een coole plek voor de kids? Begin met het in kaart brengen van de ruimte. Waar zit de deur, welke muren en ramen heb je, waar zitten de stopcontacten, etc. Dan bekijk je welke functies je graag in de speelkamer wilt zien: spelen op de grond, spelen aan een tafel, een binnen klimrek, eventueel een plek om te gamen en of tv te kijken, opbergruimte (kasten, speelgoedkist, opbergzakken en manden). Deze wensen zullen ook afhangen van de ruimte die je hebt, leuke inspiratie vind je op Pinterest.

Dan even praktisch… 10 tips voor de speelkamer:

Behang

Behang geeft enorm veel sfeer aan je speelkamer. Denk aan een behang met jungle tint, bijvoorbeeld het behang van Creative Lab Amsterdam, of behang in een specifieke kleur of met een motief waar je kind blij van wordt. Een mooi behang geeft een fijne sfeer aan de kamer.

Speelkleed speelkamer: vloerkleed voor kids

Een vloerkleed is het ideale speelkleed voor kinderen. Lekker zacht om op te spelen, fijn om op te vallen en sfeervol in huis. Ideaal om een hele berg Duplo of Lego uit te strooien en met een slimme opbergzak is het zo weer opgeruimd.

Play & Go opbergzak

Speelkamer kast

Een grote kast en verschillende bakken en kratten zijn heel fijn om al het speelgoed op te bergen. Door met bakken en kratten te werken, kun je het speelgoed ook sorteren en het voordeel van een kast is dat je ook speelgoed hoger weg kunt zetten waar kleine kinderen er niet bij kunnen.

Speelgoed kisten

Een speelgoedkist is handig voor kinderen om zelf speelgoed te kunnen pakken. Het is ook ideaal voor het opruimen van speelgoed: alles in de krat en opgeruimd! En sommige speelgoedkisten zijn ook meteen geschikt als bankje, bijvoorbeeld de Ikea Smastad opbergkist.

Lego tafel/Duplo tafel

Online zijn diverse hacks te vinden voor het maken van een Lego tafel of Duplo tafel. Bijvoorbeeld met als basis de Ikea Dundra speeltafel. Je kunt ook een andere speeltafel of kastje kopen waar je Lego of Duplo grondplaten op vastplakt en waar je de losse stukjes in op kunt bergen.

Lamp speelkamer

Een mooie lamp geeft sfeer aan de kamer. Kies bijvoorbeeld voor spotjes die verschillende kanten op schijnen en zo diverse gedeeltes van de kamer verlichten of kies voor leuke muurlampen die in het thema passen of aansluiten bij de interesses van je kind(eren).

Bakken en Kratten

Bakken en kratten om het speelgoed in op te bergen zijn een echte musthave. Als je allerlei soorten speelgoed door elkaar hebt, is het rommelig en is het soms minder aantrekkelijk om te spelen wanneer het speelgoed niet gecombineerd kan worden met elkaar.

Speelgoed sorteren

Bakjes met stickers zijn ideaal om het speelgoed te sorteren. Bijvoorbeeld bakjes met Playmobil gesorteerd op thema of in setjes bij elkaar. Of aparte bakken met tekenspullen, met knutselspullen en auto’tjes of poppenspullen.

Boekenplank

Kinderboeken zijn zo leuk! En kinderboeken staan ontzettend leuk in je interieur. Kies voor leuke wandplankjes, een boekenkast of een boekenrek om de boeken in de speelkamer neer te zetten.

Bank, game en TV

Houden je kinderen van gamen of wil je dat ze een ruimte hebben waar ze zelf een filmpje kunnen kijken dan kun je in de speelkamer ook een aparte hoek maken waar je een tv ophangt (eventueel weggewerkt achter een deur) en waar je zitkussens of een bank bij plaatst zodat je de ultieme hangout voor je kids maakt in de speelkamer.

Afstylen van de speelkamer doe je met een mooie plant, magneetbord of prikbord voor de knutselwerkjes, gave posters of een mooie IXXI op de muur. Bekijk dan ook eens hoe je makkelijk je muurdecoratie wisselt. Zoek je accessoires voor een andere ruimte? In de keuken kun je een paar mooie kommen, placemats, een andere plant en een mooi dienblad toevoegen voor een andere sfeer. In je slaapkamer kun je kiezen voor ander beddengoed, plaid en sierkussens. Wil je met je slaapkamer aan de slag? Kijk dan ook eens hoe je je huis kunt veranderen en stylen met accessoires.

Ook interessant:

10 x speelkamer ideeen en inspiratie kl