Fit worden vanuit huis: thuis sporten

Hoe kun je fit worden vanuit huis? Alles over thuis sporten

Fit worden vanuit huis met de leukste praktische tips om thuis te sporten

Fit worden vanuit huis is easy en doe je, jawel, gewoon thuis! De sportschool kan een uitdagende plek zijn waar alles binnen handbereik is, maar voor sommigen is het ook een drempel. Je hoeft niet perse naar de sportschool te gaan om fit te worden. Ook beginners zonder al te veel sportervaring kunnen met thuis sporten dankzij kleine veranderingen en haalbare oefeningen fit worden. Ik ben thuis aan de slag gegaan met sporten en deel graag mijn tips.

Het voordeel van thuis sporten en oefeningen doen is dat je kunt sporten wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet buiten in de kou te sporten en je hoeft geen commitment te tonen. Dat laatste kan natuurlijk ook een valkuil zijn want als je graag fitter wilt worden, is het ook fijn als je het vol kunt houden. Fit worden vanuit huis is laagdrempelig en kun je precies aanpassen aan jouw behoeften.

Daarom lees je hier kleine veranderingen die bijdragen aan een fittere versie van jou:

Maak het sporten vanuit huis onderdeel van je dagelijkse routine
Bekijk hoe je het sporten dagelijks kunt toevoegen zonder dat het vervelend is. Sport je het liefst ’s ochtends wanneer je wakker wordt? Of ben je meer een avondmens?
Streef ernaar om iedere dag ca 30 tot 60 minuten een sportactiviteit uit te voeren maar bouw het rustig op. In het begin is 2 tot 3 keer per week voldoende.

Wat vind je leuk om te doen?
Houd je bijvoorbeeld van Pilates, Yoga of krachtoefeningen?

Verspreid je activiteiten over de dag

Je hoeft niet perse 30 minuten aaneengesloten te trainen. Je mag gerust 2 keer een kwartier trainen, dat is net zo effectief en misschien makkelijker vol te houden. Bekijk wat voor jou werkt.

Investeer in basis uitrusting
Je hebt weinig nodig om vanuit huis te sporten. Maar het hebben van bijvoorbeeld een yoga mat kan het sporten wel een stuk aangenamer maken. Ook het hebben van een weerstandsband is fijn. Net als  een set met 2 dumbbells.
Ben je echt een cardio type en wil je graag vanuit huis een cardio programma volgen dan kun je denken aan een crosstrainer of fiets voor binnen. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan hardlopen of te gaan wielrennen.

Interesse in het volgen van een online programma?
Wil je toch graag een vorm van begeleiding, wat heel fijn kan zijn, dan zijn er ook verschillende apps en online trainingsprogramma’s.
Fijne apps zijn bijvoorbeeld de Fitcoach app of het programma van Newborn fit mama. Je kunt met deze apps online video’s en instructies bekijken en kunt een programma volgen dat is afgestemd op jouw sport historie en fitheid.

Wandelen is een fijne aanvulling op je sportroutine
Wandelen kun je makkelijk afstemmen op je eigen wensen. Het is bijvoorbeeld nog net een beetje leuker wanneer je samen met iemand gaat wandelen of wanneer je een leuke podcast luistert.

Houd je resultaten bij met behulp van een smartwatch of activity tracker
Extra motiverend is het zien van resultaat van je inspanningen: met een smartwatch of activity tracker kun je je persoonlijke statistieken bijhouden. Zo krijg je inzicht in bijvoorbeeld je hartslag, het aantal verbrande calorieën en het aantal stappen dat je hebt gezet op een dag.

Sporten en fit worden hoeft dus geen topsport te zijn. Begin meteen met het doorvoeren van kleine veranderingen en je zult merken dat je snel fitter wordt.

Ook interessant: